Ocalić tradycje kulinarne od zapomnienia

Gmina Wieprz posiada bogate tradycje kulinarne kultywowane przez gospodynie oraz lokalne stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich. Przygotowywane wg tradycyjnych przepisów potrawy z wieprzowiny oraz z ryb różnią się od podobnych przepisów w kraju czy też w Europie. Jest to tym samym wielki atut tutejszego regionu.

 Korzystając z dorobku kulinarnego naszego obszaru Stowarzyszenie Nadziejaz Wieprza działając w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Gospodyń Gminy Wieprz oraz z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Wieprzu opracowało projekt pn. „Wieprz i ryba ze smakiem, czyli promocja tradycyjnych potraw lokalnych”, który zakwalifikowany został do dofinansowania ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego RYBY.

W ramach projektu zorganizowane zostaną warsztaty kulinarne podczas których panie z Kół Gospodyń Wiejskich przygotują kilkadziesiąt różnych potraw z wieprzowiny oraz z ryb. Powołana Komisja wyłoni te najsmaczniejsze potrawy, które następnie w profesjonalny sposób zostaną sfotografowane, aby stały się ozdobą przepisów zamieszczonych w książce.
Książka z przepisami kulinarnymi podzielona zostanie na kilka rozdziałów. Jeden rozdział  poświęcony zostanie dla każdego z 6 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Wieprz. W jednym z rozdziałów zebrany i spisany zostanie kilkuletni dorobek Klubu Kulinarnego Podróżnika. Do książki dołączona będzie płyta cd z wersją elektroniczną książki oraz jej tłumaczeniem na język angielski.
Działania projektowenie ograniczają się do zebrania i przygotowania ciekawych przepisów kulinarnych z ryb i wieprzowiny. Organizatorzy projektu pragną podzielić się swoją wiedzą kulinarną z innymi regionami Polski i Europy.
Wybór lokalizacji do prowadzenia działań promocyjnych padł na dwie duże imprezy kulinarne:  Festiwal kulinarny „Zapomniane smaki” w Łebie nad Bałtykiem oraz Festiwal Kaszanki w Szenna na Węgrzech. Kontakty z Węgrami mają wielowiekową tradycję, a kuchnie pomimo kontaktów obu krajów, pozostały zupełnie różne od siebie, pomimo ich niewątpliwych walorów. Prezentacja polskiej kuchni jak i produktów będzie ciekawym doświadczeniem dla organizatorów wycieczki. W zamian za to grupa z Polski, pozyska wiedzę na temat kuchni i kulinariów Węgier.

Festiwal kulinarny „Zapomniane smaki” w Łebie nad Bałtykiem to święto koneserów smacznej i zdrowej żywności. Organizatorzy projektu zamierzają prezentować potrawy z wieprzowiny oraz z karpia. Mieszkańcy wybrzeża posiadają bowiem znikomą wiedzę na temat tej wspaniałej i popularnej na południu kraju ryby.

Książka wydana zostanie w II kw. 2015 r. i oficjalnie zaprezentowana podczas Święta Gminy Wieprz w 06.2015 r.